De Green Deal 6 Zero Emission Stadslogistiek en distributie richt zich op het reduceren van de uitstoot van CO2, fijnstof en NOx als gevolg van binnenstedelijke distributie.
Een van de oplossingen is de zogenaamde “last mile”-oplossing waarbij er vanuit logistieke hubs op een duurzame manier de producten worden gedistribueerd van en naar locaties de binnenstad. Naast het efficiënter maken van de logistieke keten is hierbij elektrisch rijden (zowel met batterij als met brandstofcel/waterstof en diverse voertuigen zoals fiets, auto en bakwagen) één van de potentiële manieren om het doel te behalen.
De landelijke ontwikkelingen op dit gebied richten zich op het voorbereiden van deze transitie vanuit het perspectief van logistiek, business case en de voertuigen in de stedelijke infrastructuur (LEVV-LOGIC Hogeschool van Amsterdam, 2018). Dit LEVV-LOGIC-project experimenteert ook met living labs en vanuit de betrokkenheid die de auteur al heeft met dit project vanuit de Hogeschool Rotterdam is het idee ontstaan om dit ook te vertalen naar onderwijsinnovatie vanuit het MBO.
In de voorgaande jaren zijn er tal van bedrijven gestart en al succesvol geworden. Dit is echter nog maar het begin van een veel omvangrijkere ontwikkeling waarbij de vraag naar gericht geschoold personeel zal toenemen. Zie de site van de topsector logistiek.
Het onderwijsplan Leaflet Onderwijsplan duurzame slimme stadslogistiek v006 richt zich op het ontwerp van (modulair) onderwijs aansluitend op Kwalificatie Dossiers en het realiseren van de samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijven.
Inmiddels is er een consortium / community gevormd waarbij alle benodigde partners zijn aangesloten (overheid, bedrijfsleven en onderwijs). Hierin wordt het keuzedeel duurzame stadslogistiek ontwikkeld en zijn andere keuzedelen gepland (Lichte elektrische voertuigen, Mobility as a Service en Connected Mobility).
Hiermee dragen MBO opleidingen bij aan de ambitie van de gemeenten door een concrete pilot te starten en te koppelen aan het onderwijs waarin we de kennis delen, gaan samenwerken en onderzoeken door te doen, wat goede en rendabele manieren zijn om uiteindelijk te komen tot een goed plan voor de realisatie van duurzame logistieke hubs om de binnensteden.
Sub pagina’s: