AD Automotive

De Associate degree-opleiding Systeemspecialist Automotive (deeltijd) bestaat al bij de HAN Automotive in Arnhem en wordt nu ook ontwikkeld onder leiding van de Hanzehogeschool in Groningen.

Deze pagina richt zich op de opleiding in Groningen.

De Associate degree-opleiding Systeemspecialist Automotive (deeltijd)  leidt op tot projectleider/projectengineer/product manager gericht op de transitie naar  duurzame slimme mobiliteit. De deeltijdopleiding wordt gevolgd naast de relevante functie in het Automotive werkveld (technische en technisch/commerciële functies).

Het AD Automotive wordt getrokken vanuit de Hanzehogeschool met als partners Noorderpoort Automotive en HAN Automotive.

De opleiding Associate degree Automotive kent een brede technische basis om te functioneren in een multidisciplinaire omgeving. Belangrijke thema’s zijn: duurzaamheid/energietransitie (elektrische, hybride, brandstofcellen, alternatieve brandstoffen), slimme mobiliteit, lichtgewicht materialen en alternatieve voertuigen. Centraal staat de diversificatie in voertuigen (personenauto’s, bedrijfsauto’s en alternatieve lichte voertuigen) en technologie én de wijze waarop deze in de markt worden aangeboden (van bezit naar gebruik).

Kenmerkend voor deze opleiding is de praktijkgerichtheid en de aandacht voor (multidisciplinair) samenwerken in project gecentreerd onderwijs

De opleiding bestaat uit vier semesters, elk met een centraal thema in een project. De projecten worden altijd gerealiseerd met een opdrachtgever uit het werkveld.

  • Semester 1: Productontwikkeling: Voertuigontwerp
  • Semester 2: Procesverbetering: Mobiliteitsconcept
  • Semester 3: Projectmanagement
  • Semester 4: Automotive

De opleiding kan student specifiek vorm worden gegeven, door rollen te kiezen in de projecten en de specialisatie in het afsluitende project. Daarvoor biedt de opleiding de mogelijkheid om de studieprojecten te koppelen aan actuele issues binnen de bedrijfsorganisatie. Hierdoor profiteren student en bedrijf direct van de meest actuele kennis en inzichten binnen het vakgebied.

De opleiding is in september 2018 gestart. Zo zomer 2021 heeft NP Automotive (Roeland Hogt) de delen Voertuigontwerp en Aandrijvingen (elektrisch, waterstof, alternatieve brandstoffen) verzorgd.